Nyheter
Smittskyddsinstitutet säger ja till pneumokockvaccin
Publicerad: 22 september 2006, 13:21
Alla små barn ska vaccineras mot pneumokocker. Det föreslår Smittskyddsinstitutet efter en ny bedömning av referensgruppen för vaccinationsfrågor, Refvac. Förslaget innebär att landstingens kostnader för vaccinationsprogrammet fördubblas.
Smittskyddsinstitutet föreslår att vaccination mot pneumokocker införs i Sverige för barn vid tre, fem och tolv månaders ålder. Förslaget gäller så kallat 7-valent vaccin, ett vaccin som skyddar mot sju olika typer av pneumokocker. Rekommendationen kommer efter ett möte som Refvac hade igår, torsdag.
Om vaccinationen införs beräknas den kosta 500 kronor per dos.
- I klartext betyder det att landstingen fördubblar sin kostnad för vaccinationsprogrammet, säger Ragnar Norrby, generaldirektör för Smittskyddsinstitutet och ordförande i Refvac.
Kostnaden förväntas dock vägas upp av hälsoekonomiska vinster, bland annat på grund av att risken för att vuxna drabbas av pneumokockinfektioner minskar. Det beror på att friska barn kan bära på bakterierna utan att bli sjuka, men sprida dem till vuxna som då insjuknar. När barnen vaccineras minskar spridningen också till vuxna.
Under förra året rapporterades 57 fall av invasiv pneumokocksjukdom hos barn under två år. Till och med början av september i år har 38 fall rapporterats i denna åldersgrupp. Enligt ett pressmeddelande från Smittskyddsinstitutet hade omkring två tredjedelar av dessa fall kunnat undvikas om barnen hade fått vaccin.
Smittskyddsinstitutet bedömde för två år sedan att det inte fanns tillräckligt starka skäl att rekommendera en allmän vaccination för barn under två år. Sedan dess har bland annat Norge tagit med vaccinationen i sitt program för barnvaccinationer.
Sedan 2004 finns en rekommendation som säger att personer som löper ökad risk att drabbas av allvarliga pneumokockinfektioner ska vaccineras. Den rekommendationen finns fortfarande kvar.
Pneumokocker är grampositiva bakterier som kan orsaka lunginflammation, blodförgiftning, hjärnhinneinflammation och öroninfektion.