Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Smittskyddsinstitutet vill ha nytt superregister mot pandemier

Publicerad: 10 januari 2011, 12:07

Ett nytt superregister med direktkoppling till landets alla patientjournaler är nödvändigt för att bekämpa pandemier i framtiden enligt Smittskyddsinstitutet.


I dag håller Smittskyddsinstitutet koll på spridningen av smittsamma sjukdomar dels genom inrapportering från vården, dels genom analyser av sökningar på sajten Vårdguiden.

Men den övervakningen räcker inte för att klara framtida pandemier.

– Övervakningssystemen klarade sig ganska bra år 2009 eftersom pandemin var väldigt mild. De hade inte hållit under en svårare pandemi, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, till Dagens Nyheter.

För att klara framtida epidemier vill Smittskyddsinstitutet kunna hämta information direkt från patientjournalerna till ett nytt superregister som skulle göra det lättare att snabbt se när en smitta börjar ta fart.

Det handlar till exempel om information om patienternas ålder och kön, och uppgifter om eventuella läkemedel och vaccineringar.

– Att ta data direkt från journalerna är den enda framkomliga vägen på sikt. Men man måste tänka på det nu, eftersom det är nu som datorjournalsystemen skapas, säger Annika Linde till DN.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News