Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Smittspårare prövar självtest av klamydia

Publicerad: 11 oktober 2006, 08:50

Genom att låta dem som varit sexpartners till klamydiasmittade få ett set för provtagning hemma hoppas sjukvården i två landsting få stopp på smittan snabbare.


Att spåra klamydiasmitta tar tid. Ofta får läkare och kuratorer som gör smittspårningen inte kontakt med alla dem som varit inblandade i smittkedjan. Nu ska en studie ta reda på om smittspårningen kan gå snabbare när de smittade själva är mer aktiva.

Studien ska jämföra en grupp som spåras på vanligt vis – genom  STD  -mottagningens partnerspårare – med en annan metod. Där får de som varit sexpartners till den som först konstaterats vara smittad ett självprovtagnings-set.

Antingen får de testet direkt från den första patienten – indexpatienten – eller hemskickat till sig. Dessa personer får ta proven hemma och skicka svaren till  STD  -mottagningen som sedan kontaktar dem för undersökning och behandling.

– Vi vill se om personer som annars drar sig för att ta kontakt med partnerspårarna och  STD  -mottagningen gör detta snabbare om de först får ta provet hemma på egen hand, säger Lars Falk, verksam som venereolog i Norrköping.

Han är projektledare för studien som är ett samarbete mellan Landstinget i Östergötland och Landstinget i Kalmar län. Studien görs vid  STD  -mottagningarna i Motala, Norrköping och Västervik.

"Det är inga konstigheter"
Självprovtagnings-setet, och det brev som medföljer, är kodat för att det ska framgå vilken indexpatient som provet är kopplat till.

Det består av ett vadderat svarskuvert med provtagningsutrustning, remiss och information om hur provet ska göras. Män lämnar ett urinprov och kvinnor både urin- och slidprov. När provet är taget skickas det till sjukhusens laboratorier som på sedvanligt sätt gör en analys.

– Det är en del instruktioner att ta del av innan man gör testet, men det är inga konstigheter. Vi tror att detta är något som man klarar av på egen hand, säger Lars Falk.

För att jämföra om metoden med hemprovtagning ger snabbare kontakt i smittspårningen ska de patienter som ingår i studien lottas fram. Resultatet av traditionell respektive ny smittspårning ska sedan jämföras.

I vanliga fall sköts partnerspårning av kurator eller en särskilt utbildad sjuksköterska eller barnmorska. Om indexpatienten själv inte vill kontakta tidigare partners gör partnerspårarna detta, oftast genom ett brev. I brevet uppmanas mottagaren att kontakta mottagningen för undersökning och behandling, utan att indexpatientens identitet röjs.

– Med vanlig smittspårning kan det ta upp till ett år att stoppa smittkedjan, och smittan. Ofta dyker det upp nya partners efter en tid, som partnerspåraren inte kände till från början, berättar Lars Falk.

Studien drar i gång i november. Lars Falk räknar med att den ska pågå i ett år och omfatta 500 patienter.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev