Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Smörgåsar och olja kan märkas med nyckelhål

Publicerad: 17 juni 2009, 12:23

Smörgåsar och olja kan märkas med nyckelhål

Foto: Nyckelhålssymbolen.

Från och med i dag, onsdag, blir det möjligt för livsmedelsproducenter att nyckelhålsmärka smörgåsar och flytande margarin.


Nyckelhålsmärkt mat ska till exempel innehålla mindre socker, salt och fett än andra livsmedel av samma typ. De förändrade regler som införs i dag innebär att olja, flytande margarin, smörgåsar, baguetter och liknande kan få ett nyckelhål, berättar Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

När det gäller många andra produkter, däribland färdigmat och spannmålsprodukter, skärps i stället kraven och den mängd socker som tillåts i nyckelhålsmärkt mjukt bröd halveras.

Samtidigt som de svenska kraven förändras inför Norge och Danmark nyckelhålsmärkning. I Danmark är enligt svenska Livsmedelsverket nyckelhålet ännu rätt okänt och endast var femte norrman känner till märkningssystemet.

Dagens regeländring till trots dröjer det ett tag innan den svenska livsmedelsbranschen måste plocka bort nyckelhål från produkter som inte klarar de nya kraven. Ända fram till den 17 december 2010 får nämligen även livsmedel som klarar de gamla men inte de nya kraven vara nyckelhålsmärkta.

Läs mer:

Livsmedelsverkets information om nyckelhålsmärkning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev