onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Smörjmedel för nya patientlagen

Publicerad: 3 april 2014, 08:39

Regeringen vill avsätta 24 miljoner kronor till att införa den nya patientlagen, berättar Olivia Wigzell, socialdepartementet.


Den 12 juni väntas riksdagen ge klartecken till den nya lagen, som bland annat innebär att patienter ska kunna söka primärvård och öppen specialistsjukvård i hela landet. Landstingen får samtidigt ett nationellt planeringsansvar och måste öka samordningen av regler för remisser och ersättningssystem.

För att underlätta implementeringen av den nya lagen föreslås i budgetpropositionen att åtta miljoner kronor per år ska avsättas i tre år, enligt Olivia Wigzell, chef för enheten för folkhälsa och sjukvård i socialdepartementet. Budgetproppen blir offentlig nästa onsdag.

Men än är det inte bestämt hur pengarna ska användas, berättade Olivia Wigzell på ett seminarium på torsdagen om den nya lagen, anordnat av Dagens Medicin och Sjukvårdens Affärer.

Myndigheten Vårdanalys kommer också få ett särskilt uppdrag att följa upp hur den ökade informationsskyldigheten och patienternas val kommer att fungera med den nya lagen, som är tänkt att träda i kraft den 1 januari 2015.

Relaterat material

Landsting får rusta för fler än egna patienter

Läkare försiktigt positiva till större patientinflytande

Regeringen klubbade patientlag

Makthavare om förslaget till patientlag

Patientlagen kan bli dyr för sommarorter

Ny patientlag kan införas 2015

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev