Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SMS-foton ska effektivisera utryckning

Publicerad: 15 maj 2014, 04:30

Under devisen att en bild säger mer än tusen ord ska SOS Alarm i framtiden kunna prioritera larm bättre och doktorn få se patienten redan i ambulansen.


Båda delarna ingår i ett utvecklingsprogram för att göra processen för ambulansutryckningar snabbare och träffsäkrare.

Under 2014 ska idén att allmänheten ska skicka foton eller korta filmer under samtal med SOS Alarm testas i Västra Götaland. Meningen är att det ska underlätta för vårdprioriteraren att fatta beslut om ambulansutryckningar.

– Tänk dig att du är på en ö och har huggit dig i tummen, vi har haft sådana fall, och ringer SOS Alarm. Då är det svårt att avgöra utifrån det du säger om du behöver en helikopterambulans eller om det räcker att du plåstrar om dig och åker till en vårdcentral för att bli sydd. Får operatören en bild blir det lättare, säger Bosse Norrhem, programchef på Lindholmens Science Park.

Fotnot: Lindholmens Science Park är ett nonprofit-bolag i Göteborg  med huvudsyfte är att skapa samverkan mellan näringsliv, högskola och  universitet och samhälle. Bolagets projekt finansieras av både  offentliga och privata medel.

Lindholmens Science Park driver utvecklingsprogrammet för att effektivisera ambulansutryckningar, i samarbete med bland annat Västra Götalandsregionen, Västerbottens läns landsting och SOS Alarm. I programmet ingår alla delar av processen, från att SOS får ett larm till dess ambulansen åker till sjukhuset med patienten.

Tanken är också att den som larmar skickar ett foto eller en filmsekvens från olycksplatsen för att visa omfattningen. Genom en länk i ett sms som larmcentralen skickar ut till uppringarens smartphone kan bilden snabbt skickas tillbaka.

Men är det rimligt att tro att folk ska fippla med mobilen i sådana lägen?

– Antalet användare av smartphones med inbyggd kamera växer hela tiden och det tar i de flesta fall mindre än en halv minut att ta emot ett sms, ta en bild och skicka tillbaks det. Bilder efter olyckor och liknande sprids rekordsnabbt på sociala medier men larmcentralerna har i dagsläget inga möjligheter att ta emot dem.

Tekniskt finns det inga hinder för att det ska fungera, enligt Bosse Norrhem, frågan är om larmoperatörerna kommer att vilja jobba med det. Det får framtiden utvisa.

En annan effektivisering av ambulanssjukvården som drar igång i Västra Götalandsregionen i höst är NU-sjukvårdens pilot med surfplattor i ambulansen.

När patienter över 75 år med flera kroniska sjukdomar och stort vårdbehov hämtas med ambulans, ska ambulanssjuksköterskans samtal med personal på NU-sjukvårdens medicinska äldrevårdsavdelning, Mäva, kompletteras med bilder genom surfplattan.

­ – På Mäva kan man göra direktinläggningar så patienter slipper hamna på akutmottagningen där de ibland kan få vänta i timmar. Det är viktigt att rätt patienter kommer till Mäva och vi tror att ett videosamtal från ambulansen kan hjälpa till med det, säger Jan-Erik Wounsch, teknikchef inom akutverksamheten i NU-sjukvården.

Om pilotundersökningen med surfplattor i några av ambulanserna faller väl ut, kommer alla bilar att utrustas med plattor.

– Fungerar det bra funderar vi på att införa det även på akutmottagningen, men det ligger på framtiden, säger Jan-Erik Wounsch.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev