Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Smygstart för e-handel med receptbelagda läkemedel

Publicerad: 25 november 2003, 12:55

Under första kvartalet nästa år planerar Apoteket AB ett pilottest med försäljning av receptbelagda läkemedel över internet. Det blir i så fall starten för ett e-handelsprojekt som varit på gång i flera år.


Redan år 2000 uppgav Apoteket att e-handel med receptbelagda läkemedel skulle starta under året därpå. I augusti 2001 kunde man läsa i Dagens Medicin att handeln skulle komma i gång först 2002, men projektet försenades igen och i november 2002 löd en rubrik i Dagens Medicin "E-handel med läkemedel på recept fortsätter att dröja".  - Tjänsten med receptbelagda läkemedel på internet var mer komplex än vi trodde från början, säger Tony Rydberg, chef för resultatenhet Apoteket Partner, där e-handel, kundcentrum, distansapotek och dos-verksamhet ingår.

Receptfri e-handel har testats  De senaste planerna gäller ett pilotprojekt där yrkesaktiva kroniker ska kunna få sina läkemedel skickade till sig. Det projektet ska starta i Stockholm under första kvartalet 2004. Om projektet faller väl ut, och tekniken fungerar som den ska, så införs därefter distanshandel med receptbelagda läkemedel successivt i olika områden i landet under ett par år framöver. Handel med receptfria läkemedel via internet har testats i Skåne sedan våren 2002.  - Hade det bara hängt på tekniken hade vi kunnat gå i gång även med receptbelagda läkemedel för ungefär ett år sedan, men det finns juridiska aspekter som ska redas ut först. Vi är mycket rädda om vårt varumärke och vill inte ta några risker när vi väl lanserar tjänsten, säger Tony Rydberg.  Längre lagringstid krävs  Det främsta hindret i lagstiftningen är att recept i dag inte får lagras elektroniskt i mer än tre månader. För att få en effektiv hantering måste man kunna lagra dem under hela giltighetstiden, som är ett år.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev