Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Snabb behandling gav ingen fördel inför PCI

Publicerad: 22 maj 2008, 09:29

Faciliterad PCI, ballongvidgning där läkemedel ges så fort som möjligt i väntan på ingreppet, gav inte bättre resultat än om läkemedlet gavs i samband med ballongvidgningen. Det visar en stor studie av hjärtinfarktpatienter som publiceras i dag.


Att göra en PCI inom 90 minuter är det bästa alternativet vid hjärtinfarkter med ST-höjning, men detta är inte alltid möjligt eftersom det ofta tar längre tid innan ballongvidgningen kan genomföras, skriver forskarna bakom studien.

För att hitta en optimal strategi för att ge läkemedel i väntan på ingreppet lät de 2 452 hjärtinfarktpatienter randomiseras till tre olika grupper. I undersökningen studerades glykoprotein-IIb/IIIa-hämmaren abciximab och trombolysläkemedlet reteplas. En grupp fick båda dessa läkemedel så fort som möjligt. Grupp nummer två fick faciliterad PCI med enbart abciximab, och den tredje gruppen fick abciximab först i samband med ballongvidgningen. Alla fick dessutom heparin före ballongvidgningen. Inga infusioner med vare sig abciximab eller heparin påbörjades om ingreppet inte av olika skäl förväntades bli fördröjt i minst två timmar.

Forskarna följde sedan upp hur många som avled, fick kammarflimmer inom två dygn, eller drabbades av hjärtsvikt eller kardiogen chock inom 90 dagar.

Resultaten visar att faciliterad PCI med abciximab eller kombinationsbehandlingen inte gav någon statistiskt signifikant förbättring av det kliniska utfallet, jämfört med kontrollgruppen som fick abciximab i samband med ballongvidgningen.

Bakom studien som publiceras i New England Journal of Medicine står en stor forskargrupp som leds av Stephen Ellis, forskare vid Cleveland Clinic i USA.

New England Journal of Medicine 2008; 358: 2205–2217

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev