Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Snabb hjälp av sjukgymnast löste personalens ryggproblem

Publicerad: 1 november 2005, 13:08

Antalet sjukskrivningsdagar för problem i rygg, nacke och skuldror minskade från 441 dagar om året till nära noll, när personalen på ett äldreboende gavs möjlighet att snabbt komma till sjukgymnast.


Det visar resultaten från ett projekt startat av sjukgymnasten David Felhendler, som presenterades på sjukgymnastdagarna i Stockholm.

1999, innan projektet påbörjades, hade personalen på ett äldreboende i Norrköping 441 sjukskrivningsdagar per år relaterade till problem i rörelseorganen. Fem år senare var ingen sjukskriven mer än enstaka dagar.

Personalen på äldreboendet består av ungefär 70 personer - sjuksköterskor, undersköterskor, biträden och kökspersonal. Eftersom majoriteten av patienterna på boendet har svårigheter att röra sig innebär arbetet många tunga lyft.

En speciell form av sjukgymnastik  Ett snabbt omhändertagande hos sjukgymnasten är viktigt för de goda resultaten, enligt David Felhendler. För att behandlingen ska påbörjas så snabbt som möjligt ringer de anställda till sjukgymnasten utan att gå via läkare eller chef. Helst ska behandlingen påbörjas inom 48 timmar.

En annan grundförutsättning är att hela kroppen behandlas hos sjukgymnasten.

- Det är inte alltid orsaken till smärtan sitter just där det gör ont, utan hela kroppen bör undersökas och behandlas. Vi diskuterar också stresshantering och avslappningsövningar med patienterna, säger David Felhendler.

Behandlingen är en speciell form av sjukgymnastik, funktionell manuell terapi, som David Felhendler har utvecklat. Han beskriver metoden som manuell terapi med nervsystemet i fokus. Tanken är att nervsystemet måste ha ett visst mått av rörlighet för att fungera bra, och genom att behandla muskler och leder kan också nervsystemet stimuleras.

Projektet i Norrköping startade år 2000. Redan efter tre år hade antalet sjukdagar relaterade till rörelseorganen sjunkit med 90 procent, se Dagens Medicin nr 10/04. Bara sjukskrivningar över en vecka har mätts.

- Vi har inte identifierat något annat som kan ha påverkat resultatet. Det har inte gjorts några andra förändringar för personalen under tiden som projektet har pågått, säger David Felhendler.

Sara Nilsson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev