Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Snabba beslut behövs vid krislägen

Publicerad: 22 januari 2013, 09:43

Foto: Jan Erlandsson/Bildbyrån

Nationell samordning och tidiga beslut. Det är två nycklar för att vården ska klara av att hantera krissituationer enligt en ny avhandling.


Heléne Nilsson, doktorand i katastrofmedicin vid Linköpings universitet, har studerat hur sjukvården har agerat vid 130 allvarliga händelser där den regionala katastrofberedskapen har aktiverats. Hon har också gjort flera simuleringsövningar. Bland annat simulerade hon ett scenario med en stor diskoteksbrand i Sälen med 400 drabbade.

Heléne Nilssons studier visade att den regionala sjukvårdsledningens beslut ofta var bristfälliga och inte togs inom den satta tidsramen. Simuleringen av diskoteksbranden i Sälen visade att bättre nationell samordning av brännskadevården och ett tidigt beslut om hur brännskadade ska fördelas ledde till ett bättre patientutfall.

– De brister som identifierats i övningar och utbildningar har i studierna visat sig vara desamma som i verkliga händelser, bland annat svårigheten att ta strategiska inriktningsbeslut. Detta är något som är viktigt vid snabba förlopp, och som vi därför måste lära ut på ett bättre sätt i utbildningarna, säger Heléne Nilsson i ett pressmeddelande från Linköpings universitet.

På fredag, den 25 januari, lägger hon fram sin avhandling ”Demand for rapid and accurate regional medical response at major incidents” vid Linköpings universitet.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev