Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Snabba Stockholmsläkare jagar hundralappar i bonus

Publicerad: 10 juni 2009, 06:59

Snabba Stockholmsläkare jagar hundralappar i bonus

Läkare på närakuter jagar hundralappar genom att hålla patientbesöken korta. Nu kritiseras bonussystemet.


Systemet med en bonus för alla läkare gäller på alla närakuter i Stockholm. Efter att ha nått upp till ett visst antal besök på en dag får läkarna en bonus på 100 kronor för varje ny patient de tar emot.

På vissa närakuter går gränsen vid tolv besök. På andra vid 15, 16 eller 18 patienter.

Gunnar Berglund, andre vice ordförande i Stockholms läkarförening, är kritisk till systemet.

– Prestationslön, eller ”pay för performance” som arbetsgivarna kallar det, är som jag ser det en felaktig väg. Den medicinska kvaliteten är mycket viktigare än antalet patienter, säger han till Dagens Nyheter.

Leon Sylverberg, verksamhetschef för närakuterna i Huddinge, ser bonussystemet som ett sätt att stimulera produktiviteten och korta väntetiderna. Samtidigt medger han att det har förekommit fall där läkare håller nere längden på besöken till några minuter för att hinna beta av så många patienter som möjligt.

– Jag tar en diskussion med dem som arbetar så. Hjälper inte det stänger jag av dem från verksamheten, det har också hänt. Vi vill inte ha läkare som förstör för oss, säger han till Dagens Nyheter.

– Man kan ibland undra över hur människor förändras. Att en hundralapp för folk som faktiskt tjänar rätt så bra betyder så mycket.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev