Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Snabbare väg till godkänd legitimation

Publicerad: 11 juli 2012, 08:55

Det ska gå snabbare för utländsk vårdpersonal att få sin legitimation godkänd i Sverige. En ny utredning ska presentera förslag på hur det ska gå till.


Den nya utredningen handlar om vårdpersonal som inte kommer från EU/EES eller Schweiz. Riksrevisionen har riktat kritik mot hur Sverige hanterar akademiker med utländsk utbildning. I en granskningsrapport slog Riksrevisionen fast att regeringen borde ta ett större ansvar för att samordna och effektivisera systemet för att underlätta för personer med utländsk högskoleutbildning att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Enligt Riksrevisionen går detta för långsamt i dag.

Därför har socialdepartementet nu valt att utreda hur detta ska kunna gå snabbare för utländsk vårdpersonal. Utredningsuppdraget har gått till Ingvar Karlberg, professor vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg. Han ska bland annat granska de kompletteringsprogram som Socialstyrelsen anordnar för utländsk vårdpersonal och de kompletterande högskoleutbildningar som i dag erbjuds.

Ingvar Karlberg ska också granska i vilken omfattning Socialstyrelsen bör skicka utbildningsbevis till Högskoleverket för bedömning av utbildningens nivå, omfattning och äkthet. I uppdraget ingår också att föreslå hur myndigheterna ska samordna sin information bättre till den som ansöker om att få sin legitimation godkänd. Utredningen ska också överväga om lagstiftningen behöver ändras på något sätt.

Ingvar Karlberg ska lämna sina förslag till regeringen senast den 30 november i år.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev