torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Snabbstängning för Sensia

Publicerad: 28 juni 2013, 10:19

Sensias tre hälsocentraler i Norrbotten stänger igen redan på måndag. Landstinget har inga planer på att ta över de enheterna.


De 20 000 patienterna hos Sensia listar nu om sig till någon av de andra hälsocentralerna.

När det stod klart att Sensia försätter sex av sina tio hälsocentraler i landet i konkurs räknade Norrbottens läns landsting med en övergångsperiod på två till fyra veckor. Men redan i dag fredag gav konkursförvaltaren besked om att verksamheten avvecklas direkt.

– Från och med måndag tar de inte längre emot några patienter, säger beställarchef Kristian Damlin till Dagens Medicin.

De patienter som inte gör aktiva val listas om till en hälsocentral i närheten av bostadsorten.

Landstinget räknar med att de offentliga vårdcentralerna har kapacitet att ta hand om de nya patienterna, utan att äventyra patientsäkerheten eller arbetsmiljön. Extra personal ska tas in vid behov.

– I vanliga fall kan hälsocentralerna inte säga nej till nya patienter, men nu kommer vi att pröva begäran om undantag från listningsstoppet, säger Kristian Damlin.

Några planer på att ta över driften av Sensias hälsocentraler i Luleå, Boden och Piteå har inte egen regi verksamheten.

– Vi går tillbaka till läget som det såg ut före vårdvalet 2010, säger divisionschefen Eva- Lena Holmqvist till Dagens Medicin.

Hon tror inte att nedläggningen innebär några besparingar för landstinget. Vårdpengen följer ju med patienten.

Personalen hos Sensia är också välkommen att söka jobb hos landstinget.

– För vårdpersonalen finns det tjänster, säger hon.

Sensia anmälde nyligen Norrbottens läns landsting till Konkurrensverket för brister i konkurrensneutraliteten. Kristian Damlin träffade då ledningen för vårdkoncernen men utan att frågan om en eventuell avveckling kom upp.

– Inget på det mötet gjorde att vi kunde misstänka att det skulle gå så här. Det kom som en total överraskning. Vi räknar med att konkursförvaltaren tittar på skälen till konkursansökan, säger han.

Under veckan har Kristian Damlin haft en dialog med konkursförvaltaren, Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Socialstyrelsen om hur nedläggningen ska hanteras.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev