Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Snabbt byte av jobb för ny chef på SKL

Publicerad: 27 februari 2008, 08:34

Det är med viss vånda som Agneta Jöhnk har bestämt sig för att lämna jobbet som HR-direktör på Karolinska universitetssjukhuset och i april i stället bli chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik vid Sveriges Kommuner och Landsting.


– Det var inget lätt beslut. Jag har varit här så kort tid, i ett och ett halvt år, och under tiden har vi bytt sjukhusdirektör, säger hon.

Men till slut vägde chansen att få göra något annorlunda över. Efter att ha arbetat som personaldirektör på olika ställen i åtta år tycker Agneta Jöhnk att det ska bli intressant att växla till något annat.

– Ett sådant här jobb växer inte på träd, konstaterar hon.

Agneta Jöhnk har många års chefserfarenhet. Hon gick förvaltar­inriktningen på socionomutbildningen på universitetet och har sedan dess bland annat varit socialdirektör, primärvårdschef och personaldirektör på Försäkringskassan.

Du var personalchef i Södertälje kommun när Håkan Sörman, numera vd på Sveriges Kommuner och Landsting, var stadsdirektör i Södertälje. Har han plockat över dig?

– Man kan säga att han har haft en stark inverkan på att jag byter jobb. Vi trivs bra ihop, vi jobbar bra ihop. Men även Birgir Jakobsson (Karolinska universitetssjukhusets chef) är en kanonchef.

Vad är det som lockar mest med uppdraget som chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik?

– Bredden. Och så möjligheten att få vara med och påverka samhället på den nivån – det är det som är det häftiga med det här jobbet.

Vad har varit de svåraste frågorna under din tid på Karolinska?

– Att få läkarchefer att ta sig tid för ledarskap och få tid för ledarskap. Där har vi en läxa kvar att göra. Och så kom jag in precis under diskussionerna om arbetstidslagen - det var en spännande tid innan det började lägga sig. Det tycker jag personligen var svårt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev