Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Snabbväxar-vd blev Årets apoteksprofil

Publicerad: 5 mars 2015, 11:51

Jens Berlips, vd för det snabbväxande distanshandelsapoteket Apoex,

Foto: Sören Andersson

Jens Berlips, vd för det extremt snabbväxande distanshandelsapoteket Apoex, utnämndes till Årets apoteksprofil när nyhetsbrevet Läkemedelsmarknaden anordnade branschdag på torsdagen.


– Om någon hade sagt för sex år sedan att jag skulle stå här i dag hade jag nog haft svårt att tro det, sade Jens Berlips när han tog emot diplom och blommor.

Och då var det inte bara priset han tänkte på. Ur hans eget perspektiv var det närmast en händelse att han hamnade i apoteksbranschen 2009. Hans bror John Patrick Berlips, som är läkare, frustrerades av kantiga processer kring läkemedelshanteringen. Själv är Jens ingenjör med IT-erfarenhet, och tillsammans såg de två potential för effektivare apotekstjänster inom vården. Målgrupp för deras företag är i huvudsak vårdorganisationer, inte privatpersoner.

– Jag hade nog blivit förvånad även om någon bara hade sagt att jag över huvud taget skulle vara med på en apoteksmarknadsdag.

Företaget kom snabbt upp i volym genom avtal med stora vårdaktörer, och jättegenombrottet kom när Apoex blev leverantör för Stockholms läns landsting – en affär på en miljard kronor årligen. Verksamheten är en i stor utsträckning logistisk affär med enstaka procent i handelsmarginal – väsensskild från den hos ett butiksapotek. Men vinsten växer stadigt, och var för senast redovisade året 15 miljoner kronor.

Vad är den största förändringen ni åstadkommer i branschen?

– I den offentliga vården har vi byggt extremt kostnadseffektiva lösningar kring läkemedelshanteringen. Bara i Stockholms läns landsting har man kunnat spara 10–15 miljoner kronor årligen, säger Jens Berlips till Dagens Apotek.

Och för den privata verksamheten har vi utvecklat en massa nya tjänster. Det är det vi vill fortsätta bredda.

De övriga nominerade till utmärkelsen Årets apoteksprofil var Ulrika Gillespie, Landstinget i Uppsala län; Pär Svärdson, Apotea; Johan Wallér, Sveriges apoteksförening samt Annika Svedberg, Apotek Hjärtat.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev