Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Snarkare dog oftare på natten

Publicerad: 24 mars 2005, 08:12

Personer med obstruktiv sömnapné har en ökad risk att dö av hjärtsjukdom nattetid. Då är risken för den övriga befolkningen som lägst. Det visar en studie som presenteras i tidskriften New England Journal of Medicine.


Forskarna som arbetar vid Mayo Clinic College of Medicine, Rochester, USA, gick bland annat igenom sömnundersökningar från 112 personer som plötsligt hade avlidit av hjärtsjukdom åren 1987-2003. De jämfördes sedan bland annat med personer utan sömnapné vad gäller risk för hjärtdöd under olika tider på dygnet.

Studien visar att 46 procent av de avlidna personer som hade obstruktiv sömnapné dog under tiden från midnatt fram till klockan sex på morgonen. Detta kan jämföras med 21 procent av personer utan obstruktiv sömnapné och med 16 procent av genomsnittsbefolkningen. Genomsnittsbefolkningen hade i stället störst risk att avlida från klockan sex på morgonen fram till tolvtiden på dagen.

Personer med obstruktiv sömnapné som avled från midnatt till klockan sex på morgonen hade dessutom högre värden på ett apné-hypopné-index, som mäter svårighetsgraden av apnén, jämfört med de personer som avled andra tider på dygnet. Värdena på apné-hypopné-index och den relativa risken att dö från midnatt och klockan sex på morgonen följdes åt.

Forskarna kan dock inte avgöra om obstruktiv sömnapné ökar risken för plötsliga dödsfall, eller om det bara förändrar tidpunkten för dödsfallen. De kunde inte heller säga om behandling med ett andningsstöd, CPAP, påverkar dessa förhållanden hos personer med obstruktiv sömnapné.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev