söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Snart är alla med i 100-klubben

Publicerad: 28 juni 2016, 11:29

Foto: Thinkstock

Nästan alla apotekskedjor är med i 100-klubben, regeringens satsning där företag tar emot minst 100 nyanlända inom tre år.

Ämnen i artikeln:

ApoteksgruppenApoteket ABApotek HjärtatKronans ApotekLloyds ApotekApotea

Meningen med 100-klubben är att tillvarata nyanländas kompetens och snabbare få dem i arbete. Det gäller alla möjliga typer av arbetsplatser och yrkeskategorier, däribland apotek.

Efter att de nyanlända fått uppehållstillstånd prövas deras yrkeslegitimation, men under tiden kan de praktisera ute på arbetsplatser för att snabbare lära sig språket och komma in i arbetsrutiner och få kunskap om det svenska systemet.

Arbetsförmedlingens regionala kontor och de enskilda apoteken tar tillsammans fram ett program som passar företagets förutsättningar.

En rundringning som Dagens Apotek gjort visar att Apoteket AB, Apotek Hjärtat, Kronans Apotek och Apoteksgruppen alla är med i 100-klubben. Lloyds Apotek har inlett samtal med Arbetsförmedlingen och planerar att ansluta sig till skaran inom kort.

Ett av de stora skälen till medverkan i projektet är integration, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans apotek.

– Sedan finns en möjlighet att en dag, när de fått sin svenska legitimation som apotekare, kunna anställa dem. Det finns ett intresse bland apoteken att ta emot praktikanter, säger Andreas Rosenlund.

Praktikanterna kan också bidra med värdefulla språkkunskaper och insikter om vad olika kundsegment efterfrågar.

Apotea har inga fysiska butiker och säger sig inte kunna ta emot 100 nyanlända som praktikanter. Än så länge har företaget inte haft någon nyanländ med farmaceutisk kompetens, men grundaren Pär Svärdson säger att han är intresserad av det i framtiden.

Relaterat material

Hjärtats eldsjälar lotsar nyanlända apotekare

Nyanlända erbjuds praktik hos Kronan

Bemanningsföretag ska få nyanlända apotekare i jobb

Förening hjälper nyanlända att få yrkeslegitimation

Nyanlända och arbetsgivare möts på mässa

FUG startar projekt för nyanlända

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev