lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Snart en pc per anställd i vården

Publicerad: 23 maj 2007, 14:16

Internationellt sett ligger Sverige långt fram med it i vården, enligt den senaste inventeringen av landstingens it-stöd. Men det finns mycket kvar att göra när det gäller samverkan mellan landstingen.


Enligt en rapport från organisationen Landstingens it-chefer (Slit) har svensk primärvård i dag i princip digitaliserat vårddokumentationen.

– 81 procent av sjukhusen har it-stöd för vårddokumentation, medan medeltalet i Europa ligger på ungefär 50 procent. Redovisningen visar också att 18 av 21 landsting har fattat beslut om att de ska ha ett sammanhållet it-stöd för vårddokumentationen, säger Lars Jerlvall, it-direktör i landstinget i Östergötland, som tillsammans med Thomas Persson, it-strateg i Landstinget Blekinge, har genomfört redovisningen på uppdrag av Slit.

De har följt kostnader, inventerat landstingens it-stöd, tagit fram nyckel­tal och följt trender och utveckling och slutsatsen är att Sverige har kommit mycket långt inom många om­råden. Bland annat pågår en konsolidering inom landstingen, ett flertal går mot en journal för en patient inom hela landstinget.

Lars Jerlvall och Thomas Persson har också tittat på kostnaderna för it-stöd och anser att kritiken mot it-stödens höga kostnader är ogrundad.

Vården ligger väl till
– It-kostnaderna står för 2,8 procent av landstingens totala omslutning. På marknaden handlar det om 5–6 miljarder kronor per år. Jämfört med siffror från svenska företag ligger vården kostnadsmässigt väl till. Det börjar också bli en hög täthet av person­datorer i vården, vi börjar närma oss en pc per anställd, säger Lars Jerlvall.

Kostnaderna har också varit samma under de tre senaste åren, vilket enligt Lars Jerlvall visar att landstingen har god kontroll över kostnaderna.

Redovisningen visar däremot att mer måste göras för att nå samverkan över vårdgränserna. Att lagstiftningen kring patientinformation inte har hunnit i kapp är också ett hinder.

– Patienter förväntar sig att all information alltid ska vara tillgänglig. Vi kommer snart att se det inom landstingen men mellan landstingen kommer det att ta ytterligare tid, vilket är bekymmersamt, säger Lars Jerlvall.

Cecilia Nauclér

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev