tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Snart får södra Visby ett apotek

Publicerad: 25 maj 2012, 09:14

Christina Norrby, Birgitta Hjerthén och Per Norrby på apotek Visborg Foto: PO Yttergren

Efter många gupp på vägen kan apotek Visborg i Visby, om turen håller i sig, invigas före midsommar.


Just nu packar nyföretagarna upp läkemedel och gör i ordning sitt lager. Före midsommar hoppas receptarierna Birgitta Hjerthén och Christina Norrby och tillsammans med delägaren Per Norrby kunna öppna sitt apotek i helt egen regi.

– Vi hoppas att det går, det beror på hur lång tid det tar att få varorna på plats, säger Birgitta Hjerthén, som bland annat varit chef på Apoteksgruppens apotek i Hemse tidigare.

Apotekstillstånd och hyreskontrakt var klara redan förra sommaren. Men då satte byggnadsnämnden i region Gotland käppar i hjulet. Nämnden sade nej till hyresvärdens ansökan om bygglov med motiveringen att lokalen inte var avsedd för handel.

Nu har apotekslokalen ett tillfälligt bygglov på fem år i det gamla regementsområdet i södra Visby.  Banken och Almi företagspartner har också gett klartecken till satsningen på det fristående apoteket.

Alla bitar såg ut att falla plats när saker och ting började svaja på Boots, där apotek Visborg skulle ingå som franchisetagare. Nu har Boots beslutat att flytta sitt huvudkontor till ett annat land och förlägga supporten där.

– Allt hände under vår väntan på bygglov. Vi förstod att det var något på gång på Boots och valde ömsesidigt att avbryta det samarbetet och börja själva, säger Birgitta Hjerthén.

Många har ju vittnat om hur svårt och dyrt det är att starta enskilda apotek. Räcker er finansiering?

– Vi har ju banken och Almi med oss. Vi har väl känslan att det är en fördel att vara en lokal företagare på Gotland.

I södra Visby finns just nu inget apotek.

– Det finns en vårdcentral här och Region Gotland med 1 100 anställda har sin förvaltning här på området. Här finns skola, restaurang, frisörer och träningsställen. Det är expansivt och mycket folk rör sig här, säger Birgitta Hjerthén, som är nöjd med läget.

Relaterat material

Klart med bygglov i Visby

Lång väg till nytt apotek på Gotland

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev