Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Snart kan svenska landsting konsultera doktor Watson

Publicerad: 26 april 2017, 06:01

Christian Elmehagen, partner för Healthcare på IBM, var på Viatlis för att berätta om bolagets superdator Watson, döpt efter IBM:s grundare, Thomas J. Watson.

Foto: Jens Krey

Superdatorn Watson ska inom kort kunna hjälpa svenska läkare inom en rad områden. Men några diagnoser kan den inte ställa.


Ämnen i artikeln:

Vitalis

IBM:s molnbaserade superdator Watson kan läsa in 800 miljoner sidor i sekunden och utvärdera tusentals journaler och forskningsrapporter i minuten. Förra året hjälpte datorn till att rädda livet på en japansk kvinna genom att på tio minuter jämföra hennes cellförändringar med data från 20 miljoner cancerforskningsstudier. Kvinnan diagnostiserades senare med en ovanlig form av leukemi.

Nu är datorn, döpt efter IBM:s grundare, Thomas J. Watson, på väg att göra sin entré i den svenska vården. Christian Elmehagen, partner för Healthcare på IBM i Sverige berättar att företaget just nu för dialog om skarpa tester med fem-sex svenska landsting, vilka vill han inte säga.

– Vår förhoppning är att vi ska påbörja det under 2017.

Christian Elmehagen förklarar att ett eventuellt införande av Watson blir i form av ett verksamhetsprojekt. Under två veckor får exempelvis verksamhetens onkologer mata in data från 80 journaler i Watson och sedan gå igenom resultat med IBM:s egna onkologer. Efter det får de själva besluta om systemet tillför något värde eller inte.

Watson har utöver onkologi i dag två andra specialistområden, genetik och vad som kallas Clinical trial matchning. Det senare innebär att data från en patient matchas med data baserad på de 300 miljoner journaler som IBM har tillgång till. Utveckling inom bildigenkänning pågår även.

Men trots att Watson kan hjälpa i stort sett hur många läkare som helst på samma gång och dessutom överträffar den mest nitiska expert vad det gäller att hålla sig uppdaterad på forskning finns det en sak systemet inte kan.

– Watson ställer inte diagnoser, han ger en behandlingsrekommendation. Vi är alltid väldigt tydliga med att säga att det är den behandlande läkaren som är ansvarig, säger Christian Elmehagen.

Han förklarar att Watson är uppbyggd på ett transparent sätt så att den behandlande läkaren kan gå igenom vilka beslutsstöd som har lett fram till att systemet landat i en specifik behandlingsrekommendation. Sedan är det upp till läkaren att fatta besluten.

Så en av världens mest avancerade datorer ställer inte en diagnos utan det är alltid upp till den behandlade läkaren?

– Ja, det skulle inte gå att i dag jobba på det sättet. Vi har en lång väg att vandra och det här är en hjälp, ett stöd, för den behandlande läkaren. Vad som händer om den gränsen flyttas de kommande tio eller tjugo åren det får man väl se. Men det kommer alltid att vara den behandlande läkaren som är ansvarig, som vi ser det i alla fall.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Vitalis

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev