Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sneglar på dansk modell för cancervården

Publicerad: 30 oktober 2013, 09:40

Väntetiderna för att få cancervård skiljer sig fortfarande kraftigt i landet. Nu överväger Socialstyrelsen att sätta gränser för hur långa väntetiderna får vara.


Vid cancer i tjocktarmen skilde sig väntetiderna mellan 29 dagar i Dalarna och 69 dagar i Värmland när Socialstyrelsen gjorde en jämförelse. Och för prostatacancer skilde sig medianväntetiden för påbörjad behandling mellan 140 dagar i Västra Götalands län och 210 dagar i Stockholms län.

Det är tredje året i rad som myndighetens granskning visar på stora skillnader i väntetider beroende på var i landet patienterna bor.

Myndigheten vill nu undersöka om man ska börja använda fastställda gränser för hur långa väntetiderna får vara. En modell som med framgång införts i Danmark.

– Oavsett om väntetiden har betydelse för patientens överlevnad eller inte så innebär väntan på utredning och eventuell behandling en stor oro och stress för patienten. Det går att få till mycket kortare väntetider och det är en viktig kvalitetsaspekt att också jämna ut sådana här skillnader, säger Lars-Erik Holm, generaldirektör för Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev