Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SNS kräver tydliga principer för privat finansiering

Publicerad: 7 oktober 2013, 06:24

Det behövs tydligare regler för vad som ska finansieras privat och vad det offentliga ska stå för, enligt Studieförbundet Näringsliv och Samhälle.


Cirka 20 procent av kostnaderna för hälso- och sjukvården finansieras privat, men det saknas tydliga principer för vad som ska finansieras av det offentliga och vad den enskilda ska stå för. Det uppger Per Carlsson och Gustav Tinghög, vid Prioriteringscentrum i Linköping, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

I en ny rapport från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, som artikelförfattarna varit med och tagit fram föreslås ett ramverk med kriterier för vilka läkemedel och tjänster inom hälso- och sjukvården som individen ska finansiera själv.

Bland annat uppges att det ska vara ett överkomligt pris för behandlingen och då anger SNS 2 200 kronor, det vill säga detsamma som högkostnadsskyddet för läkemedel, som gräns. Ett annat kriterium är att individen själv ska kunna bedöma behov, kvalitet och effekt utan att undersökning eller rådgivning av läkare är nödvändig.

SNS vill nu att regeringen gör en översyn av egenansvar och prioriteringar i den svenska sjukvården.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News