Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Snusuppgifter lämnas inte ut

Publicerad: 4 februari 2009, 14:40

Snusuppgifter lämnas inte ut

Karolinska institutet i Solna vägrar lämna ut grundmaterial om snusare till en kritisk professor som sponsras av tobaksindustrin.


Hos Karolinska institutet, KI, finns ett grundmaterial om 380 000 byggnadsarbetare som behandlades inom företagshälsovården mellan 1969 och 1993. Genom åren har det legat till grund för flera studier som visar att snus är farligt för hälsan.

Resultaten har ifrågasatts av andra forskare som anser att snus är ett betydligt bättre alternativ än cigaretter. En av kritikerna är Brad Rodu, professor vid University of Louisville i USA. Han har begärt ut grundmaterialet för att kunna granska det själv.

Karolinska institutet har bestämt sig för att inte lämna ut uppgifterna. En orsak är att Brad Rodus professur sponsras av Swedish Match och en annan snustillverkare.

– Vi har noga tänkt över detta och vi har tillsammans med våra jurister kommit fram till att vi inte kan garantera deltagarnas integritet, säger Henrik Grönberg, prefekt vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet, till Svenska Dagbladet.

Brad Rodu slår ifrån sig kritiken och menar att snusföretagen inte kan påverka hans forskning. Nu har han överklagat Karolinska institutets beslut till kammarrätten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev