Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Snuva hos småbarn blev prisad forskning

Publicerad: 4 Juni 2008, 11:21

Det var allmänläkaren Katarina Hedins ständigt förkylda barn som fick henne att börja forska om förskolebarn och infektioner. Projektet blev så lyckat att det nu har utsetts till 2007 års bästa avhandling av Svensk förening för allmänmedicin, Sfam.


En avhandling med hög relevans för oss alla och som samtidigt höll hög vetenskaplig kvalitet - det var delar av motiveringen till att just Katarina Hedins avhandling om infektioner hos småbarn nyligen utsågs till 2007 års bästa avhandling av Sfams vetenskapliga råd.

– Man blir ju onekligen glad, säger Katarina Hedin, som är distrikts­läkare på Vårdcentralen Ryd i Landstinget Kronoberg.

Grundidén till avhandlingen, som hon disputerade på vid Lunds universitet i januari förra året, kom från hennes egen vardag.

– Jag hade tre små pojkar hemma och de var jämt infekterade. Det väckte en massa frågor.

Därför startade Katarina Hedin tillsammans med några kollegor en studie, där bland annat föräldrar med barn som var 18 månader och äldre fick fylla i en dagbok där de noterade barnens symtom, se också Dagens Medicin nr 44/02.

Vad i resultaten förvånade dig mest?
– Att infektionssymtom är så väldigt vanligt, men att barnen ofta är friska med sina symtom. Man är inte alltid sjuk fast man är snuvig. Och socialförsäkringen - att föräldrarna inte utnyttjade möjligheten till vård av barn i så stor utsträckning.

Vad gjorde de i stället?
– Detta frågade vi inte om, utan jag har fått informationen från föräldrar och förskolepersonal. Men de byter dagar, frågar mormor och farfar om de kan passa – allt för att det inte ska bli så mycket trassel på jobbet.

Vilka är dina bästa tips?
– Tvätta händerna, var ute och lek med barnen - och man får vara på förskolan om man är snuvig men orkar delta i verksamheten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev