Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sociala medier allt viktigare för landstingen

Publicerad: 11 januari 2013, 14:27

Foto: Photos.com

Landstingen gör sig allt mer gällande i sociala medier. Framför allt är det Facebook som lockar. Bara fyra landsting avstår i dag från sociala medier, enligt en studie.


För ett par år sedan använde 61 procent av landstingen sociala medier, i slutet av fjolåret var siffran 87 procent.

De landsting som inte finns på exempelvis Facebook, Twitter, eller något annat socialt medium är Dalarna, Gävleborg, Västernorrland och Västmanland.

Detta enligt en sammanställning som Sveriges Kommuner och landsting, SKL, låtit göra.

– Det är enkelt att nå ut med sociala medier, likaså har medborgare lätt att komma i kontakt med sin kommun eller sitt landsting genom exempelvis en Facebooksida. Våra medlemmar vill finnas i de kommunikationskanaler som medborgarna själva använder, säger Monica Björklund Aksnes kommunikationsdirektör på SKL, i ett pressmeddelande.

Det sociala medium som är vanligast är Facebook. Jämfört med kommunerna är landstingen flitigare på Twitter. Även bloggar är förhållandevis vanliga.

– Vi vet att många kommuner och landsting webbsänder sina fullmäktigemöten på den egna webbplatsen. Webb-tv är vanligt, men en del har även webbradio, säger Monica Björklund Aksnes.

Landstingen använder sociala medier används för att stärka sina varumärken, men även för att förmedla nyheter och information. Dialogen med medborgarna har också stor betydelse liksom rekrytering.

Flera landsting har numera riktlinjer och stöddokument för hur de och deras anställda ska förhålla sig till sociala media.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev