Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sociala medier skapar huvudbry

Publicerad: 29 september 2010, 12:06

Sociala medier öppnar nya möjligheter till kontakt med patienter. Samtidigt finns gott om fallgropar.


Med tjänster som Facebook och Twitter får sjukvården nya verktyg för att nå ut med information. Om det handlade ett frukostseminarium om sociala medier som Dagens Medicin arrangerade i dag, onsdag.

En av talarna var Jens Larsson, chefsjurist i Landstinget i Uppsala län. Han beskrev vilka regler som gäller för vårdanställda som vill vara aktiva i de sociala medierna.

Vid sidan av självklarheter som att patientsekretessen fortfarande gäller tog han bland annat upp de olika bestämmelserna för offentliganställda och privatanställda.

– Du som arbetar privat kan inte sitta på sociala medier och kritisera din arbetsgivare. Det är en oerhört viktig skillnad. Du kan alltså bli uppsagd om du kritiserar Carema, men inte om du jobbar i landstinget.

Hur offentlighetsprincipen ska tillämpas i det nya medielandskapet skapar huvudbry för juristerna. Jens Larsson nämnde till exempel Erik Weiman (M), landstingsråd i Uppsala och aktiv på Facebook.

– Om han skriver här i egenskap av landstingsstyrelsens ordförande är det en allmän handling. Jag tror inte att han tänker på det. Det är en gråzon som är väldigt spännande.

Jens Larssons tolkning av lagen är ändå att det mesta som politikerna skriver i sociala medier inte omfattas av offentlighetsprincipen. Trots det kan det skapa problem.

– En annan politiker som jag inte tänker nämna vid namn kallade en grupp husockupanter för ”luspudlar”. Det snappade folk förstås upp. Som högt uppsatt politiker kanske man inte ska uttrycka sig på det sättet.

För att förebygga klavertramp har Landstinget i Uppsala län nyligen tagit fram riktlinjer för användandet av sociala medier. Landstinget har en positiv grundsyn, men betonar att personalen måste hålla sig innanför lagstiftningens gränser.

Riktlinjerna innehåller även goda råd om att de anställda ska tänka på att de förknippas med sin yrkesroll och inte bör skriva i affekt. När en kommentar väl har hamnat på nätet går den ofta inte att ta bort.

– Det kanske inte är lämpligt att sitta en lördagskväll klockan elva och skriva efter ett par glas vin. Sådant får konsekvenser, sade Jens Larsson.

Han pratade också om hur de sociala medierna gör det svårare för landstingen att kontrollera informationen som sprids. På Facebook finns en inofficiell grupp för Akademiska sjukhuset, med mer än 1 000 medlemmar. Där kan vem som helst gå med och skriva vad som helst.

– Risken är att man börjar prata om vårdtips, utan att det är kvalitetssäkrat på något sätt. Det blir extra kusligt när det sker under rubriken ”Akademiska sjukhuset”.

SIMON ROTHELIUS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev