Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialdemokraterna upprepade vårdlöften

Publicerad: 2 september 2014, 08:36

Socialdemokraternas partiledning inför valet 2014.

I valmanifestet upprepar Socialdemokraterna sina löften om cancerbehandling inom fyra veckor, fler platser på barnmorskeutbildningen och traineeplatser i vården för unga arbetslösa.


Socialdemokraternas valmanifest som presenterades på tisdagen bjöd inte på några nyheter på vårdområdet. I avsnittet om vård och omsorg sammanfattar Socialdemokraterna flera av de satsningar som partiet tidigare har presenterat.

Det handlar bland annat om den behandlingsgaranti som partiet vill införa i cancervården. En garanti som innebär att behandling ska inledas inom fyra veckor från en cancerdiagnos.  Få besked är så omtumlande för den enskilda människan som att få diagnosen cancer. Allt för många tvingas vänta allt för länge med den oron innan behandlingen av sjukdomen kan påbörjas , skriver Socialdemokraterna i valmanifestet.

På utbildningsområdet lovar Socialdemokraterna att skapa fler platser på barnmorskeutbildningen för att stärka förlossningsvården. Partiet lovar också att sjuksköterskor och undersköterskor som vill specialisera sig ska få studielön. Socialdemokraterna har tidigare slagit fast att satsningen på studielön inte ska vara en statlig satsning utan ska genomföras av de landsting där partiet styr efter valet.

Satsningen på traineeplatser i vård och omsorg finns också med i valmanifestet. Dessa traineeplatser ska erbjudas till 32 000 arbetslösa ungdomar. Under den ettåriga traineeanställningen ska de få möjlighet att påbörja en utbildning till undersköterska eller medicinsk sekreterare.

Relaterat material

Vårdsatsningar i alliansens valmanifest

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev