Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Socialministern berömmer personalen för kortade köer

Publicerad: 18 december 2009, 13:27

Miljardsatsningen på att korta vårdköerna beskrivs som en succé av regeringen. Trots det ska reglerna i vårdgarantin skärpas.


För ett år sedan enades regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, om en jättesatsning för att korta köerna i sjukvården. Totalt skulle 1 miljard kronor fördelas mellan de landsting som uppfyllde vissa krav.

Nu när resultaten presenteras visar det sig att alla landsting får del av pengarna. 17 av 21 får högsta betyg. De klarar att erbjuda 90 procent av patienterna besök hos en specialist eller behandling inom 90 dagar.

– Resultatet överträffar mina förväntningar med råge. Kömiljarden har fungerat som en viktig morot i landstingens arbete med att korta köerna och jag vill gratulera all sjukvårdspersonal till imponerande framgångar, säger socialminister Göran Hägglund (kd) i ett pressmeddelande.

Trots talet om framgång väljer regeringen alltså att skärpa kraven när satsningen på kömiljarden förlängs 2010. Som Dagens Medicins pappersutgåva avslöjade tidigare i veckan ska även patienter som står i köer för frivilligt väntande räknas in när pengarna fördelas. Åtgärden vidtas efter höstens medierapportering om att vissa landsting och regioner har tricksat med köerna för att få del av de statliga pengarna.

Läs mer:

Ersättning per landsting (i PDF-format)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev