Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen ändrar prov för utlandsutbildade

Publicerad: 20 juni 2018, 15:14

Foto: Thinkstock

Efter att ha fått bakläxa från lärosäten och vårdpersonal ändrar nu Socialstyrelsen kunskapsproven för utlandsutbildade som ansöker om svensk legitimation.


Signaler från såväl de lärosäten som anordnar proven som de som tar dem visar att ” andra faktorer än de rent kunskapsmässiga kan ha påverkat möjligheten att klara proven”, skriver Socialstyrelsen på sin hemsida. Proven, som i vissa fall hållits sedan 2016, riktar sig till hälso- och sjukvårdspersonal som är utbildad utanför EU och EES.

Erik Magnusson, tillförordnad enhetschef på Socialstyrelsen, säger att förändringarna bland annat innebär att antalet praktiska provförsök utökas och att den period som den sökande har på sig att klara samtliga moment förlängs.

”Förändringarna syftar till att öka förutsättningarna för de sökande att klara kunskapsproven men med bibehållna krav på kunskap”, säger Erik Magnusson på Socialstyrelsens hemsida.

Myndigheten har haft möte med Sveriges Kommuner och Landsting samt företrädare för de lärosäten som anordnar proven för att informera om förändringarna som gäller omgående.
”Ytterligare insatser kan komma att genomföras på längre sikt men dessa förändringar ville vi genomföra så snabbt som möjligt”, säger Erik Magnusson.

Här är förändringarna i kunskapsprovsprocessen:

■ Den period som den sökande har på sig för att klara samtliga moment i kunskapsprovsprocessen förlängs från två år till fem år.
■ Antalet praktiska provförsök utökas och blir desamma som de teoretiska – alltså tre istället för två.
■ De prov som skrivs fram till och med 30 juni 2019 ska inte räknas in i det totala antalet prov som den sökande har på sig. Efter 1 juli 2019 kommer det maximala antalet försök att var tre till antalet.
■ Förändringarna gäller samtliga legitimationsyrken.

Källa: Socialstyrelsen

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev