Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen ändrar råd om apatiska barn

Publicerad: 3 oktober 2006, 11:36

Socialstyrelsen omprövar sina råd om behandling av apatiska flyktingbarn. Råden har kritiserats bland annat för att de lyfte fram att barn kan manipulera sjukdomen.


När debatten om vården av asylsökande apatiska barn gick hög under förra hösten gav Socialstyrelsen ut ett så kallat meddelandeblad som skulle stödja sjukvården i arbetet med att bemöta och behandla barnen.

Råden fick Barnläkarföreningen och Svensk förening för barn- och ungdomspsykiatri att reagera kraftigt. De ansåg bland annat att Socialstyrelsens skrivning om att sjukvården skulle vara observant på att apatiska barn kunde manipulera sina tillstånd var kränkande, se även Dagens Medicin nr 48/05.

Enligt tv-programmet Uppdrag granskning, som sändes den 19 september, är underlaget för uppgifterna om att asylsökande barn skulle ha förgiftats eller ha manipulerat knapphändiga, se Dagens Medicin nr 39/06.

Programmet väckte uppmärksamhet och diskussioner även på Socialstyrelsen.

- Uppdrag granskning gav ju en bild av saken, men kanske inte den kompletta. För mig är programmet förbryllande eftersom jag hört direkta berättelser från personer som har observerat manipulation. Jag har svårt att tänka mig att de som jag har pratat med har ljugit om detta, säger Kjell Asplund.

Kan tvingas till omprövning  Men han tror inte att manipulation är vanligt och vill inte att frågan ska bli ett "huvudnummer" när myndigheten tar nya grepp för att sätta fokus på sjukvårdens stöd till flyktingbarn och andra asylsökande.

- Vi kommer att ha en stor satsning på asylsökandes trygghet och hälsa och då ska vi naturligtvis även se över meddelandebladet om de apatiska barnen. Det finns saker i det som vi kan behöva ompröva om fakta nu har förändrats. Bland annat detta med manipulationen men även Migrationsverkets roll vid tidig upptäckt av barn i riskzonen, säger Kjell Asplund.

Han menar dock att "grundstrategin" i meddelandebladet, som till stor del handlar om behovet av tidiga insatser, fortfarande är det som gäller.

Myndigheten har också talat för att barnen i ökad utsträckning ska behandlas inom öppenvården, trots att det ännu inte finns några klara vetenskapliga belägg som talar för vårdformen.

Välkomnar omsvängningen  Socialstyrelsen planerar också att "öppna en dialog" med det mobila behandlingsteam inom Stockholms läns landsting som arbetat med öppenvård av apatiska barn sedan förra våren.

- Vi vill ta del av deras erfarenheter när det gäller behandling av apatiska barn och även hämta in deras synpunkter på meddelandebladet, säger Kjell Asplund.

Barnläkarföreningen ser positivt på Socialstyrelsens beslut att se över frågan om vården av asylsökande barn.  - Vi välkomnar naturligtvis Socialstyrelsens omsvängning. Mer vill jag inte säga i dagsläget, säger professor Tor Lindberg, verksam i Barnläkarföreningens arbetsgrupp för flyktingbarn.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev