Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen ändrar reglerna för AT

Publicerad: 21 april 2020, 11:07

Kravet på sex månaders sammanhållen AT i allmänmedicin tas bort.
– På längre sikt tror vi att det är kan leda till fler AT-platser, säger Madeleine Liljegren, ordförande i Sylf.


Ämnen i artikeln:

SylfSocialstyrelsenDet nya coronaviruset

Tidigare har perioden i allmänmedicin legat sist i AT-perioden och kravet har varit sex månaders sammanhållen tjänstgöring. Sveriges yngre läkares förening, Sylf, har länge drivit frågan om att göra ändringar i Socialstyrelsens förordning och frågan har blivit än mer aktuell under pandemin.

– Det har varit väldigt oflexibelt. Nu blir många av våra medlemmar omplacerade från allmänmedicin för att arbeta med covid-19-patienter och då har vi fått många frågor om de då måste göra om perioden för att få ut sin legitimation, säger Madeleine Liljegren.

Regelverket skulle ändå ändras i sommar som en följd av den nya bastjänstgöringen, men nu har Socialstyrelsen beslutat att ändra i föreskrifterna redan nu. Därmed behöver inte AT-läkarna vara oroliga för att en avbruten AT inte kommer att räknas.

– Så länge de uppnår målen för AT så kommer de att få legitimation, säger Madeleine Liljegren.

Hon tror också att ändringen kan leda till att regionerna får det lättare att ordna AT-platser när allmänmedicinblocket inte måste ligga sist.

 Redan i höstas flaggade flera regioner för att det var svårt att planera för BT, eftersom det saknas föreskrifter och övergångsregler. Som Dagens Medicin berättat tidigare förbereder regeringen nu ett förslag om att skjuta upp införandet av bastjänstgöring ett år.

Relaterat material

Regeringen vill skjuta upp bastjänstgöring och läkemedelslista

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev