Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen anmäler professor till Ivo

Publicerad: 10 december 2015, 07:00

Hedersprofessur, utmärkelser och framstående uppdrag till trots. Utan svensk legitimation får man inte kalla sig läkare.


Socialstyrelsen har nyligen anmält en läkare med utländsk utbildning till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Anmälan gäller tjänstgöring i strid med patientsäkerhetslagen då läkaren under flera år varit anställd som överläkare vid ett svenskt universitetssjukhus utan att ha haft svensk läkarlegitimation.

Läkaren, som sedan flera år även är professor vid ett svenskt lärosäte, har en lång meritlista som bland annat innefattar en hedersprofessur vid ett internationellt välrenommerat universitet, ordförande i en specialistförening i hemlandet och flera priser.

Att läkaren tjänstgjort utan svensk legitimation uppdagades i samband med att hen ansökte om legitimation hos Socialstyrelsen. Myndigheten beviljade läkaren legitimation samma dag men skickade samtidigt över informationen till Ivo som nu har öppnat ett ärende och begärt in ett yttrande från det svenska universitetssjukhuset.

Dagens Medicin har sökt den anmälde läkaren för en kommentar.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev