Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Socialstyrelsen anmäler sjukhus för kurser med lik

Publicerad: 28 April 2010, 11:29

Efter Dagens Medicins avslöjande anmäler nu Socialstyrelsen Sahlgrenska universitetssjukhuset och Universitetssjukhuset i Linköping till åklagare för deras hantering av importerade likdelar.


Myndigheten anmäler också de två företag som står för importen. Myndigheten befarar att hanteringen kan vara brottslig.

Dagens Medicin berättade nyligen om två företag, Swemac Orthopaedics i Linköping och Surgical Training Concept i Göteborg, som betalar för kroppsdelar från utlandet. Företagen säljer anatomiska kurser, så kallade kadaverkurser, till Universitetssjukhuset i Linköping respektive Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Under kurserna får erfarna ortopeder träna sig att operera, för att på så sätt lära sig nya tekniker.

I artiklarna berättade bland annat läkaren, som driver företaget Surgical Training Concept, att likdelarna kommer från en stiftelse i utlandet. Men vilken stiftelse det handlar om ville hon inte säga – eftersom syftet med verksamheten är att tjäna pengar.

Men att hantera vävnad från människor eller aborterade foster i syfte att tjäna pengar är brottsligt enligt lagen om genetisk integritet. Straffet för sådan hantering är böter eller fängelse i högst två år.

Men det är inte bara företagen som riskerar att straffas. Även den som tar emot eller använder sådan vävnad riskerar att begå brott.

Eftersom Socialstyrelsen ”gör bedömningen att brott mot ovan nämnda lag kan ha begåtts”, anmäler nu myndigheten verksamheterna i Linköping och Göteborg till respektive åklagarmyndighet.

Relaterat material

Svenska kurser med likdelar kan vara brott mot lagen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev