Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen återkallar föreskrifter om vårdskador

Publicerad: 5 november 2015, 12:40

Myndighetens generaldirektör lovar att involvera vården och se över om utredningar bör anpassas efter vårdskadans storlek.


Som Dagens Medicin tidigare rapporterat har Nätverket Sveriges chefläkare och Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor riktat kritik mot Socialstyrelsens kommande föreskrifter om utredning av vårdskador.

Föreskrifterna riskerar att leda till en återgång till syndabockstänkandet och kommer dessutom att kosta vården avsevärda summor, löd resonemanget.

I dag, torsdag, har Socialstyrelsen beslutat att återkalla föreskrifterna, som var tänkta att börja gälla från årsskiftet.

– Det finns ett stort engagemang i vården för att minska antalet vårdskador. De föreskrifter som Socialstyrelsen tar fram ska stödja arbetet för en säkrare vård. Vi ska se över hur reglerna bättre kan främja ett effektivt och ändamålsenligt patientsäkerhetsarbete, säger Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell i ett pressmeddelande.

Myndigheten ska nu bland annat att se över hur det tydligare kan framgå i föreskrifterna att omfattningen på en utredning ska anpassas efter hur allvarlig händelsen är. Socialstyrelsen öppnar även upp för mer dialog kring hur föreskrifterna ska utformas.

– Vi kommer att involvera företrädare för hälso- och sjukvården i arbetet och sedan skicka föreskrifterna på en ny remissrunda. Det är viktigt att det finns en bred uppslutning kring regelverket för att det ska få önskat genomslag, och bidra till ökad patientsäkerhet, säger Olivia Wigzell i pressmeddelandet.

Socialstyrelsen hoppas att de reviderade reglerna kan börja gälla under våren 2016.

Relaterat material

Kritik mot Socialstyrelsens nya vårdskadeföreskrift

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev