Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen begränsar tillgång till statistik

Publicerad: 28 januari 2019, 15:41

Foto: Rikard Berglund

Det kommer inte längre att gå att få ut siffror som visar försäljningsvolymer av specifika läkemedel ur Socialstyrelsens läkemedelsregister.


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenE-hälsomyndighetenLäkemedelLäkemedelsföretagStatistiksekretess

Beskedet ges i ett mejl som i dag skickades ut till bland annat andra myndigheter och sakkunniga i läkemedelsfrågor. I mejlet står bland annat:

”Inskränkningarna berör statistik som visar försäljningsvolymer av specifika läkemedelsprodukter, till exempel varunummer eller produktnamn i kombination med antal förpackningar. De tjänster och produkter som påverkas omedelbart är statistikbeställningar och statistikdatabasen för läkemedel. Framöver kan även presentationer av statistik i olika rapporter komma att påverkas.”

– Detta är ingenting vi ”vill” göra och vi förstår att detta försvårar för många aktörer som använder läkemedelsdata. Men vårt beslut är juridiskt grundat. Det gäller dock inte uttag av läkemedelsdata i forskningssyfte, säger Henrik Nordin, statistiksamordnare och handläggare på Socialstyrelsen.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om problematiken kring att en paragraf i offentlighets- och sekretesslagen, 24 kap 8§, första stycket, förbjuder E-hälsomyndigheten att lämna ut statistik som ”avser enskilds personliga eller ekonomiska förhållanden”.

Vissa typer av uppgifter som E-hälsomyndigheten nekat att lämna ut har dock gått att enkelt ladda hem från Socialstyrelsens statistikdatabas – fram tills nu.

Socialstyrelsen motiverar sitt nya beslut med att en dom i kammarrätten nyligen fastslagit att sekretess gäller då ett dosapotekföretag begärt ut olika försäljningssiffror för läkemedel från E-hälsomyndigheten. Domslutet har alltså bäring även på hur Socialstyrelsen lämnar ut statistik, anser Socialstyrelsen.

Karolina Antonov, analyschef på Läkemedelsindustriföreningen Lif, tycker att beskedet är mycket olyckligt.

– Vi är bekymrade över de praktiska konsekvenserna. Inom läkemedelsbranschen är man van vid öppenhet och det är inga företag som drivit på för denna utveckling, säger hon i en snabb kommentar till Dagens Medicin.

Under måndagseftermiddagen hölls ett informationsmöte på E-hälsomyndigheten om hur den myndigheten eventuellt kommer att förändra sitt utlämnande av statistik. Som Dagens Medicin tidigare har berättat om säljer E-hälsomyndigheten vidare läkemedelsstatistik till olika analysföretag som i sin tur har kunnat lämna ut samma information som E-hälsomyndigheten sekretessbelagt. E-hälsomyndigheten har motiverat försäljningen med att en annan lagparagraf gjort den möljig.

Dagens Medicin återkommer med vad som framkom på informationsmötet.

Relaterat material

Oro för striktare syn på läkemedelsiffror

E-hälsomyndigheten säljer sekretessbelagd statistik

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev