Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen får fortsätta förmedla pengar till elkänsliga

Publicerad: 23 januari 2015, 10:55

Regeringen har inga planer på att statsbidragen till Elöverkänsligas förbund ska lyftas från kunskapsmyndigheten.


Som Dagens Medicin tidigare har rapporterat har Elöverkänsligas förbund fått sammanlagt över 25 miljoner kronor i statsbidrag från Socialstyrelsen sedan 1993.

Samtidigt har Socialstyrelsen sedan länge varit tydlig med att det saknas vetenskapligt stöd för elöverkänslighet/elallergi, myndigheten har även avrått vården från att använda de begreppen till förmån för begreppet elkänslighet.

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren stod tidigare i veckan i Aktuellts studio och påpekade att det faktum att det var just Socialstyrelsen som hanterade statsbidragen till handikapporganisationen Elöverkänsligas förbund gav felaktiga signaler och väckte frågan om det inte vore bättre om det sköttes av en annan myndighet.

Mandatet att eventuellt flytta över bedömningen av statsbidrag till handikapporganisationer till en myndighet ligger hos regeringen. Malin Ekman-Aldén, ämnesråd vid socialdepartementet, kommenterar Läkarförbundets kritik så här:

– Vi har inte reflekterat över den frågan. Vi ser att Socialstyrelsen är en stor myndighet som har många olika uppgifter som inte nödvändigtvis korresponderar med varandra.

Är det någonting som är aktuellt att ändra på?

– Vi har inte diskuterat att flytta bidragsförordningen, för den fungerar väl, det är många som söker och det är ganska komplicerat.

Och lägger sedan till:

– Elöverkänsliga tycker såklart att det behöver göras mer för att fördjupa kunskapen kring den funktionsnedsättningen, men det är ett annat perspektiv och det har vi inte heller tagit initiativ kring. Men de är ju en påverkansorganisation, och det är delvis det de får stöd för.

Relaterat material

Elkänsliga har fått över 25 miljoner

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev