Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen filar på legitimationsvägar

Publicerad: 20 april 2016, 07:19

Foto: Thinkstock

Inte alla apotek kan ta emot utländska apotekare som behöver göra praktik för att få svensk legitimation. Regelverket sätter stopp för ställen där bara receptarier är anställda.

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Då saknas nämligen handledare. En apotekare kan handleda en receptarie, men inte tvärtom är grundtesen. Sådana är Socialstyrelsens grundregel, även om det finns undantag.

– Receptarie kan under vissa förutsättningar handleda en utländsk apotekare, till exempel om det finns en apotekare på apoteket till hands för frågor, säger Åsa Wennberg, jurist på Socialstyrelsen, till Dagens Apotek.

Myndigheten håller nu på att se över hur vägen till svensk legitimation för apotekare med utländsk utbildning ska se ut i framtiden. Fast än så länge är inget färdigbestämt.

– Det är tänkt att det så småningom kommer att komma föreskrifter med målbeskrivningar, vad praktiken ska innehålla och sådana saker. Redan nu får man dock en checklista ifrån oss med de moment som ska testas av under den praktiska tjänstgöringen, säger Åsa Wennberg.

Kan regelverket komma att luckras upp på något sätt?

– Det som gäller nu är att man ska göra fem månaders praktik. Man får se beroende på när den här praktiken görs vad det är som gäller just då. Kraven för att få legitimation kommer att vara desamma som tidigare, säger Åsa Wennberg.

Den fem månader långa praktiken på ett apotek, som ingår i processen för att få svensk legitimation, har två syften. Dels ska den ge de utländska apotekarna en inblick i hur den svenska hälso- och sjukvården fungerar, dels få dem att visa sina praktiska kunskaper på apotek.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev