Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen föreslår hemleverans

Publicerad: 25 februari 2013, 09:53

Om apoteken inte kan leva upp till 24-timmarsregeln borde de bli skyldiga att erbjuda hemleverans, anser Socialstyrelsen.


När det gäller 24-timmarsregeln anser Socialstyrelsen att man kan gå steget längre än förslaget i läkemedels- och apoteksutredningens delbetänkade från i höstas. Utredningen innehåller bland annat förslag på krav på rimlig lagerhållning hos apoteken och  bättre möjligheter för apotek att skicka läkemedel till varandra om  behövs.

– För att göra reglerna ännu skarpare borde apotek som ändå inte lever upp till 24-timmarsregen bli skyldiga att erbjuda patienterna expressleverans till hemmet, arbetet eller ett annat apotek. Det skulle både vara bra för patienter som har svårt att ta sig till apotek och innebära ytterligare ett incitament för apoteken att ha rätt läkemedel i lager, säger Maarten Sengers, samordnare för läkemedelsfrågor på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen motsätter sig en del i förslaget till prissättning på läkemedel, nämligen utredningens förslag om internationella prisjämförelser efter fem år för generika. I stället anser Socialstyrelsen att den ledande principen för prissättning borde vara hur mycket ett läkemedel bidrar till förbättrad hälsa fram till åtminstone tio år efter att ett läkemedel introducerats.

När det gäller frågan om prisförhandlingar mellan landsting och läkemedelsföretag ser myndigheten helst att förhandlingar sker på nationell nivå, för att undvika ojämlikheter i vården i landet.

Socialstyrelsen efterlyser också en lista över ett mindre antal läkemedel, exempelvis smittskyddsläkemedel, som alltid måste finnas inne.

Relaterat material

Lif ser för stort fokus på prispress

Kräver åldersgräns på generikautbyte

Konkurrensverket vill begränsa söksystem

Högre marginaler och handlingsutrymme

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News