Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Socialstyrelsen granskar vårdskador

Publicerad: 19 Februari 2007, 10:59

Socialstyrelsen ska genomföra en sammanhållen nationell granskning för att få reda på hur många patienter som skadas till följd av vården på svenska sjukhus.


- Det här är ett allvarligt problem och det är ett problem som går att göra någonting åt, säger Socialstyrelsens generaldirektör Kjell Asplund, till Sveriges Radio.

Under året kommer cirka 2 000 patientjournaler från hela landet att granskas. Syftet är att få ett mått på hur många patienter som drabbas av vårdskador, det vill säga skador, komplikationer eller dödsfall till följd av misstag som begås inom hälso- och sjukvården.

– På de flesta håll i resten av världen har den här typen av studier genomförts, men ännu inte i Sverige, säger Ulla Fryksmark, medicinalråd på Socialstyrelsens tillsynsavdelning.

Undersökningen gäller endast somatisk slutenvård och en slutgiltig rapport beräknas vara klar om cirka ett år.

Enligt Ulla Fryksmark bygger tidigare uppgifter över förekomsten av dödsfall och skador till följd av misstag inom vården främst på uppskattningar utefter resultat från utländska studier. Dessa resultat är dock inte anpassade efter svenska förhållanden, något som nu ska korrigeras i Socialstyrelsens studie.

Enligt den tidigare typen av skattningar som gjorts kan det röra sig om upp till 4 000 personer som årligen avlider i onödan till följd av misstag som begås i svensk sjukvård, misstag som många gånger skulle kunna undvikas.

I en studie som genomfördes år 2003 kartlade Socialstyrelsen, utifrån anmälningar till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, antalet dödsfall och skador till följd av misstag som begåtts i vården. Den studien drog slutsatsen att 150 personer avled år 2000 till följd av brister i patientsäkerheten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev