Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen: Homeopati bara i undantagsfall

Publicerad: 18 oktober 2013, 05:00

Homeopatiska läkemedel kan användas i vården. I undantagsfall. Det slår Socialstyrelsen fast och gör också klart att myndigheten inte vill utreda möjligheten att ändra på det.


Vad finns det för möjlighet för legitimerad hälso- och sjukvårdpersonal att använda homeopatiska läke­medel?

Socialdepartementet har tidigare­ ställt frågan till sina expertmyndigheter och efter en rättsutredning sammanfattar Lisa van Duin, jurist vid Socialstyrelsen, svaret:

– Utrymmet är mycket begränsat.

I rättsutredningen, som också­ mynnat ut i ett internt pm, har myndigheten gått igenom flera rättsfall där vårdpersonal använt sig av homeo­patiska läkemedel och andra alternativmedicinska behandlingsformer. Bara några dagar före pm:et konstaterade justitiekanslern att Social­styrelsen inte gjorde fel när den 2003 inledde en granskning av en läkare som behandlade sina patienter med homeopatiska läkemedel.

De tillfällen då vårdpersonal får göra avsteg från vetenskap och beprövad erfarenhet är exempelvis om en döende patient har prövat all skolmedicinsk behandling och själv vill pröva homeopatiska läkemedel.

– Då kan legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal inte gärna säga att de inte vill hantera homeo­patikan utan kan i stället hjälpa till så att det sker på ett säkert sätt, säger Lisa van Duin.

Alternativmedicinska behandlingar ska inte tränga undan eller interagera med de skolmedicinska till fara för patienten, förklarar hon vidare och understryker att det inte rör sig om förskrivningar.

För att vårdpersonal i större utsträckning ska kunna använda sig av homeopatiska läkemedel krävs enligt Lisa van Duin en lagändring.

Om regeringen ser behov av att utreda frågan vidare bör den använda sig av det offentliga utrednings­väsendet, skriver Socialstyrelsen i sitt pm, som också gått som svar till socialdepartementet. I pm:et framgår också att Socialstyrelsen anser att det vore olämpligt att ändra i begreppet vetenskap och beprövad erfarenhet.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev