Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen kritiserar bristande samarbete i Skåne

Publicerad: 26 oktober 2009, 12:30

Motsättningar mellan universitetssjukhusen i Lund och Malmö gjorde att en patient fick vänta på en akut ögonoperation. ”Oacceptabelt”, anser Socialstyrelsen.


Patienten hade en metallflisa i ögat och kom till akutmottagningen på Universitetssjukhuset i Lund en söndagseftermiddag. Han skickades hem av en sjuksköterska med uppmaningen att uppsöka jourcentralen Lund senare samma kväll. Då hade problemen förvärrats, rapporterar Sydsvenskan.

Efter mycket krångel och upprepade kontakter mellan universitetssjukhusen i Lund och Malmö slutade det med att patienten flögs till Universitetssjukhuset Örebro och opererades där på tisdagen.

Universitetssjukhuset i Lund har gjort en lex Maria-anmälan där dröjsmålet skylls på Proluma, det vill säga samordningen mellan universitetssjukhusen i Skåne. Enligt sjukhuset har möjligheterna till näthinnekirurgi i Lund minskat med 50 procent på grund av projektet. Något fungerande samarbete med Universitetssjukhuset Mas i Malmö finns heller inte.

Socialstyrelsen köper inte bortförklaringen utan riktar skarp kritik mot Universitetssjukhuset i Lunds sätt att hantera ärendet. Enligt myndighetens beslut, som citeras i Sydsvenskan, är det  ... oacceptabelt att patientsäkerheten sätts i fara på grund av interna stridigheter .

Nyheten om kritiken mot det dåliga samarbetet kommer samma dag som Region Skåne meddelar att sjukhusen i Lund och Malmö och Lund ska slås ihop. Enligt ansvariga inom regionen är positiva erfarenheter från Proluma en av de faktorer som ligger bakom sammanslagningen.

Relaterat material

Universitetssjukhus slås ihop

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev