Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen kritisk mot flera läkare

Publicerad: 11 april 2012, 11:41

Socialstyrelsen kritiserar flera läkare efter misstag i vården som ledde till dödsfall och fördröjda diagnoser.


Länssjukhuset och ortopeden i Sundsvall hör till de som får kritik för fel i vården, uppger SVT:s Mittnytt. Där dog en kvinna på grund av bristande rutiner. Hon opererades för diskbråck i slutet av 2009, men blev inte ordinerad blodförtunnande medel trots att hon tidigare drabbats av en blodpropp. Kvinnan dog av proppar i lungorna drygt en månad efter ingreppet.

Socialstyrelsen ser allvarligt på det som hänt och vårdgivaren kritiseras för otydlig ansvarsfördelning och dåliga rutiner samt för att händelsen inte lex Maria-anmäldes.

En läkare i Uddevalla kritiseras också, enligt Bohusläningen. Läkaren berättade inte för en patient om förhöjda värden i PSA-prov, trots att mannen gjorde tre tester som alla visade på att hans värden var höga. Först när patienten själv ringde till läkarens arbetsgivare 2,5 år efter det första provet fick han veta och remitterades till urolog. Läkaren kritiseras också för att inte ha följt upp proverna och konsulterat urolog.

På Östersunds sjukhus försenades en cancerdiagnos med åtta månader. En patient hade misstänkta gallbesvär och tog 2009 kontakt med sjukhuset. Flera olika undersökningar till trots dröjde det åtta månader innan rätt diagnos, cancer, ställdes. Socialstyrelsen anser att rutinerna var dåliga, men att sjukhuset sedan dess har åtgärdat bristerna, uppger Sveriges Radio Jämtland.

Socialstyrelsen riktar även kritik mot läkare i Värmland. En man sökte sig till en vårdcentral med ont i ryggen. Han fick värktabletter av två olika läkare, men smärtorna försvann inte och visade sig senare bero på en tumörsjukdom. Läkarna borde ha gjort grundligare undersökningar, enligt kritiken. Det skriver Nya Wermlands-Tidningen.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev