Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen: Läkaren avgör när vård inte kan anstå

Publicerad: 28 februari 2014, 10:28

Det vore inte etiskt försvarbart att definiera sjukdomstillstånd för att förtydliga vad som är ”vård som inte kan anstå”, anser Socialstyrelsen.


I en lag som trädde i kraft 2013 fastställdes att vuxna papperslösa har rätt till ”vård som inte kan anstå”, vilket vuxna asylsökande hade sedan tidigare. Regeringen gav Socialstyrelsen i uppdrag att förtydliga vad vård som inte kan anstå innebär.

Socialstyrelsen, som nu kommit med sitt svar, anser att det vare sig vore etiskt eller medicinskt försvarbart att definiera sjukdomstillstånd, diagnoser eller åtgärder för att förtydliga begreppet.

Sjukdomstillstånd har ofta varierande förlopp och behovet av sjukvård kan skilja sig mellan patienter med samma diganos, konstaterar myndigheten.

– Vilken vård patienten behöver och hur snabbt han eller hon har behov av den vården måste avgöras av den behandlande läkaren från fall till fall i vanlig ordning. Diagnostik och behandling bör ske skyndsamt om det bedöms som nödvändigt för patienten, säger Socialstyrelsens utredare Elis Envall i ett pressmeddelande.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev