torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen missade upphävd prövotid

Publicerad: 27 januari 2016, 12:00

Sjuksköterskan i ett uppmärksammat SOS Alarm-fall hade felaktiga uppgifter i myndighetens register i 1,5 år.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Dagens Medicin har tidigare rapporterat om den sjuksköterska vid SOS Alarm som i januari 2011 nekade en 23-årig man med andningsbesvär ambulans. Mannen avled senare samma morgon till följd av brusten mjälte.

Socialstyrelsen ansåg att sjuksköterskans legitimation borde dras in men Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, gjorde en annan bedömning och ålade sjuksköterskan en treårig prövotid. Det beslutet överklagades sedan till förvaltningsrätten som i slutet av juni 2014 upphävde HSAN:s beslut, så att sjuksköterskan inte längre hade prövotid.

Socialstyrelsen, som är den myndighet som ansvarar för registret över legitimerad sjukvårdspersonal, fick dock inte reda på att prövotiden var upphävd förrän alldeles nyligen.

– Vi försöker att kontinuerligt påminna domstolarna om att de ska skicka domarna till oss. Men ibland faller det mellan stolarna, säger Birgitta Ollars, utredare och registeransvarig vid Socialstyrelsen, till Dagens Medicin.

I det här fallet har sjuksköterskan haft prövotid i ert register men i själva verket har den varit upphävd sedan 1,5 år tillbaka.

– Ja, det är inte bra och det är väldigt sällsynt att det går så här lång tid. Oftast hör personen själv av sig men i det här fallet har han inte gjort det. Vi kan inte göra ogjort den tid det har stått i registret, men vi kan göra rätt nu.

Enligt SOS-sjuksköterskan har Socialstyreslens dåvarande tillsynsavdelning region öst känt till domen sedan den meddelats.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev