fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen överklagar dom om AT

Publicerad: 12 mars 2019, 11:32

Socialstyrelsen. Foto: Rikard Berglund

Tills vidare kan regionerna fortsätta anställa AT-läkare och vikarierande underläkare. Det anser Socialstyrelsen som har överklagat kammarrättens dom.

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenSKR

LB


Enligt patientsäkerhetslagen är det Socialstyrelsen som ska godkänna vem som får arbeta som läkare utan att ha legitimation. Men Socialstyrelsen låter regionerna själva pröva de ansökningar om särskilt förordnande som krävs.

Nyligen kom dock en överraskande dom som underkände denna modell. Kammarrätten i Stockholm dömde egentligen i ett ärende som gällde en enskild person. Men domen underkänner också de föreskrifter som säger att regionerna själva kan sköta anställningen av exempelvis AT-läkare, eller underläkare före AT. Istället är det Socialstyrelsen som ska godkänna varje individ. Något som sannolikt skulle betyda en hel del extra arbete för myndigheten.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har tidigare rekommenderat att regionerna fortsätter som tidigare.

Även Socialstyrelsen delar den bedömningen och överklagar nu kammarrättens dom. ”Till dess att frågan har prövats av Högsta förvaltningsdomstolen anser vi att den tidigare ordningen fortfarande gäller”, skriver myndigheten i ett mail till Dagens Medicin.

Relaterat material

Socialstyrelsen måste godkänna AT-läkare

”Regionerna ska fortsätta anställa”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev