Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Socialstyrelsen plockar sjukskrivningsrussin ur diagnoskakan

Publicerad: 24 April 2015, 09:00

Till jul kan det försäkringsmedicinska beslutsstödet kopplas ihop med journalen.


David Svärd, projektledare för nya digitala format vid Socialstyrelsen, berättade under sin föreläsning på Vitalis om myndighetens arbete med att anpassa det försäkringsmedicinska beslutsstödet till journalen.

Beslutsstödet har funnits sedan 2007 och innehåller 120 rekommendationer som täcker ungefär 80 procent av alla sjukskrivningar. Det är väl använt i vården men finns i nuläget endast tillgängligt via Socialstyrelsens hemsida.

Det arbete som nu pågår hos myndigheten kan liknas vid att plocka russinen ur kakan. Ur den brödtext som finns kring varje diagnos plockar Socialstyrelsen ut de informationsmängder som är viktiga vid sjukskrivning av en patient, exempelvis sjukskrivningens längd, omfattning och eventuella faktorer som påverkar bedömningen.

Parallellt med Socialstyrelsens russinplockande arbetar Inera med att se till att informationsmängderna i beslutsstödet sedan ska kunna anslutas till den nationella tjänsteplattformen och på så sätt bli tillgängligt för olika journalsystem.

– En första version ska vara klar i december. Sedan kommer vi att fylla på under nästa år, sade David Svärd och lade till att Ineras arbete också väntas bli klart under 2015.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev