Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen polisanmäler falsk läkare

Publicerad: 4 november 2014, 08:16

Först gav Socialstyrelsen mannen en sjuksköterskelegitimation. När han sedan också ansökte om läkarlegitimation anade myndigheten oråd.


2011 ansökte en man om en svensk sjuksköterskelegitimation hos Socialstyrelsen. Efter att ha kompletterat sin ansökan med en rad intyg från bland annat Schweiz fick mannen sin ansökan beviljad i början av 2013. Enligt handlingarna skulle han bland annat vara registrerad sjuksköterska vid schweiziska Röda korset och ha varit anställd på akutmottagningen vid Berns universitetssjukhus.

I somras lämnade mannen in en ny ansökan till Socialstyrelsen och den här gången gällde det legitimation som läkare. Socialstyrelsen ifrågasatte dock äktheten i de nu inskickade pappren och passade då också på att verifiera de tidigare dokument som mannen skickat in.

De är inte äkta. Han är inte registerad som sjuksköterska i Schweiz, blev svaret.

Men redan innan Socialstyrelsen började handlägga mannens ansökan om läkarlegitimation fick myndigheten ett telefonsamtal från en arbetsgivare i Göteborg, där mannen sökt jobb som läkare med ett falskt examensbevis i handen.

Socialstyrelsen har nu polisanmält mannen för urkundsförfalskning och omprövat beslutet vad det gäller hans svenska sjuksköterskelegitimation. Mannen har fått tillfälle att yttra sig ärendet men har inte kommit in med något svar till Socialstyrelsen.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev