fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen polisanmäler påstådda fusk med examensbevis

Publicerad: 15 mars 2019, 06:56

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Fem sjuksköterskor polisanmäls av Socialstyrelsen efter misstanke om falska examensbevis. Det rumänska utbildningsministeriet säger att de ska inleda en undersökning av landets högskolor som utbildar vårdpersonal.

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

I november avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning uppgifter som tyder på att flera personer fått svensk sjuksköterskelegitimation i Sverige efter att ha uppvisat rumänska examensbevis trots att de inte fullt deltagit på utbildningen.

– Misstanken grundar sig i det som har kommit fram i programmet. Om det är så att det är korrekt, att man har tillskansat sig behörighetsbevis och använder i Sverige för att få ut en legitimation, så är det ett brott i sig, säger Lars Hobert, biträdande chefsjurist vid Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har sedan november sett över frågan och nu tagit beslutet att lämna över ärendet till Internationella enheten vid Nationella operativa avdelningen (NOA). Brottet rubriceras som misstanke om givande av muta.

– Efter att vi hade sett programmet så var vi tvungna att själva göra en viss research och en undersökning vad som hade hänt. En polisanmälan kan man i och för sig göra ganska omgående men polisen behöver också underlag för utredningen, säger Lars Hobert.

Av de fem som anmälts har samtliga kvar sin sjuksköterskelegitimation.

– De här personerna har sökt legitimation med äkta handlingar. För att vi ska ompröva ett gynnande förvaltningsrättsligt beslut krävs det i fall som dessa att man inkommit med vilseledande eller oriktiga uppgifter. I det här läget har vi inte funnit skäl att ompröva beslutet och därför har de kvar sina legitimationer, säger Anna Vieru, enhetschef på Socialstyrelsen.

Frågan har efter avslöjandet lyfts av Socialstyrelsen inom olika samarbetsforum i EU, bland annat Nordiska gruppen för hälsopersonal, NGH och The European Network of Medical Competent Authorities, ENCMA. Därutöver har Socialstyrelsen varit i kontakt med rumänska utbildningsministern via svenska ambassaden och fått bekräftat att det rumänska ministeriet startar en undersökning av landets högskolor som utbildar just vårdpersonal.

– Dessutom har vi fått besked om att landets skolinspektörer har fått i uppdrag att övervaka närvaron i skolor och på praktikplatser och utreda hur den slutliga examinationen är organiserad och genomförs, säger Lars Hobert.

CAROLINE GYLLENKROK

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev