Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen reder ut vem som får göra vad

Publicerad: 9 mars 2017, 14:27

Vem får ställa diagnos? Vem får granska röntgenbilder? Socialstyrelsen lanserar nu en sajt om vem i vården som får göra vad.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

– Förhoppningen är att webbplatsen ska vara ett stöd för vårdgivare och klargöra att de har ganska stora möjligheter att planera verksamheten på ett mer flexibelt sätt än de kanske gör i dag, säger Brita Schedin, projektledare för satsningen, i ett uttalande på myndighetens hemsida.

Omkring 60 procent av de 4 319 frågor som under fjolåret kom in till Socialstyrelsens upplysningstjänst handlade om vem som egentligen får göra vad i hälso- och sjukvården och tandvården. För att mota Olle i grind och för att uppdatera och sprida den tidigare utgivna analoga handboken lanserar därför myndigheten nu sajten vemfargoravad.socialstyrelsen.se.

Socialstyrelsen skriver att regelverken främst ställer krav på hur arbetsuppgifter ska utföras, men inte på vem som ska utföra dem. Det gör att det generellt sett finns få rättsliga hinder mot att fördela om arbete inom vården.

Rätt svar på frågorna i ingressen är enligt sajten att det inte finns några särskilda regler för vem som får ställa diagnos, sätta diagnoskod eller granska resultatet av en röntgenundersökning. Det är ofta verksamhetschefen eller den arbetsledande chefen som fördelar arbetsuppgiften.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News