måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Socialstyrelsen rekommenderar Suboxone mot tablettmissbruk

Publicerad: 31 mars 2014, 07:07

Foto: Thinkstock

Om inte nedtrappning hjälper mot beroende av smärtstillande narkotiska läkemedel ska Suboxone användas, vill Socialstyrelsen – som är beredd på kritik.


Suboxone, eller andra preparat med buprenorfin och naloxon, är mest kända som behandlingsalternativ vid tyngre missbruk, som heroinmissbruk.

Men i förslaget till nya nationella riktlinjer för missbruk och beroende ges läkemedelsassisterad behandling en hög prioritet också vid beroende av opioidanalgetika; narkotikaklassade smärtstillande läkemedel som exempelvis ketogan, citodon och oxikodon.

– Här förväntar vi oss en viss diskussion, säger Maria Branting, projektledare för Socialstyrelsens arbete med riktlinjerna.

Hon tillägger att substitutionsbehandling har varit kontroversiell vid opiatberoende – och då är det vetenskapliga stödet för att behandlingen ökar chanserna till drogfrihet ändå starkare än det är i fallet med opioiderna.

– Men våra experter har gjort den bedömningen utifrån det vetenskapliga underlag som finns, att det är angeläget med en sådan rekommendation, säger Maria Branting.

Enligt förslaget bör hälso- och sjukvården erbjuda patienterna behandling med buprenorfin-naloxon när inte nedtrappning hjälper för att bli kvitt beroendet.

När det gäller samsjuklighet betonar de nya riktlinjerna mycket tydligt vikten av att både psykisk sjukdom och missbruk/beroende behandlas samtidigt. En patient med både depression och alkoholberoende kan till exempel få stöd av en psykosocial behandlingsmetod som är inriktad mot både och – med samtidig läkemedelsbehandling om så krävs.

– Det är ett område där det skulle behövas mer forskning. Det är en svår grupp att studera men det är samtidigt väldigt angeläget, säger Maria Branting.

Hon tillägger att behandling med antidepressiva läkemedel vid enbart alkoholmissbruk ges en mycket låg prioritet i riktlinjeförslaget.

– Det förekommer tydligen på sina håll, och det har ju ingen effekt på beroendet.

En metod kallad motivationshöjande behandling, Met, ges högsta prioritering vid  alkoholberoende. Den bygger på standardiserad utredning med hjälp av medicinska test och frågeformulär, följt av motiverande samtal. Metoden är mindre omfattande än andra  psykosociala behandlingsmetoder och kräver inte psykoterapiutbildning,  vilket gör att den kan erbjudas även inom primärvård och  företagshälsovård.

– Den skulle öka tillgängligheten för personer med alkoholberoende, vilket är önskvärt, säger Maria Branting.

Andra nyheter i riktlinjerna är att ungdomar för första gången lyfts.

– Vi tycker att ungdomars alkohol- och narkotikaproblem behöver uppmärksammas mer än i dag inom hälso- och sjukvården, säger Maria Branting.

Socialstyrelsen tar emot synpunkter på förslaget fram till den 19 juni. Det går att läsa här.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev